Prices Involving Sales Tax

Determine the sum of a number and one or more percentages of the number.

Estimated23 minsto complete
%
Progress
Practice Prices Involving Sales Tax

MEMORY METER
This indicates how strong in your memory this concept is
Progress
Estimated23 minsto complete
%
Prices Involving Sales Tax
Credit: AForestFrolic
Source: https://www.flickr.com/photos/stampinmom/4511812812/

Joan goes to the mall to buy her mom a birthday present. She has $40 to spend. She decides to buy her mom a sweater that costs$35. She picks up a small bracelet that costs $2 for her and goes to the register. Before she reaches the register, she remembers that there is a 9% sales tax. Will Joan be able to buy both items? In this concept, you will learn to calculate the sales tax. Calculating Sales Tax A discount is an amount that is deducted from the original sale price. A sales tax is a percentage of the sales price of an item that is added to a purchase. Most states have a sales tax. In Maine, the sales tax is 5.5%. If you purchase a book for$25, you will pay $25 plus the sales tax of 5.5%. Find the cost of buying the book in Maine. First, find the amount of sales tax for a$25 book. Find 5.5% of $25. 5.5% is also 0.055. Multiply$25 by 0.055.

\begin{align*}25 \times 0.055 = 1.375\end{align*}

Remember, dollars are rounded to the hundredths place. The sales tax is 1.38. Next, add the sales tax to the original price. \begin{align*}25 + 1.38 = 26.38\end{align*} The total price for the book, including the sales tax, is26.38.

Examples

Example 1

Earlier, you were given a problem about Joan at the mall.

She wants to buy a $35 sweater and a$2 bracelet, but only has 40. To find out if she has enough, she needs to find the sum of the items and the sales tax. First, add the cost of the sweater and the bracelet. \begin{align*}35 + 2 = 37\end{align*} Next, find the sales tax for both items. Find 9% of37. 9% is also 0.09. Multiply 37 by 0.09. \begin{align*}37 \times 0.09 = 3.33\end{align*} The sales tax is3.33. Next, add the sales tax to the cost of the items.

\begin{align*}37 + 3.33 = 40.33\end{align*}

The total price is $40.33. Joan will not have enough for both. Example 2 Find the total cost including the sales tax. Kelly and Jack bought tickets to the opera. Each ticket cost$45.00 and there was an 8% sales tax on the total order. How much did Kelly and Jack spend for their opera tickets?

First, find the total cost of the tickets. Each ticket cost 45 and they bought 2 tickets. \begin{align*}45 \times 2 = 90\end{align*} Two tickets cost90. Next, find the amount of sales tax for the two tickets. Find 8% of $90. 8% is also 0.08. Multiply$90 by 0.08.

\begin{align*}90 \times 0.08 = 7.20\end{align*}

The sales tax is 7.20. Then, add the sales tax to the cost of the tickets. \begin{align*}90 + 7.20 = 97.20\end{align*} Kelly and Jack paid97.20 for two tickets to the opera.

Example 3

What would you pay for a $35.00 book if the sales tax is 5%? First, find the amount of sales tax for a$35 book. Find 5% of $35. 5% is also 0.05. Multiply$35 by 0.05.

\begin{align*}35 \times 0.05 = 1.75\end{align*}

The sales tax is 1.75. Next add the sales tax to the cost of the book. \begin{align*}35 + 1.75 = 36.75\end{align*} The total price of the book is36.75.

Example 4

What would you pay for a $99.00 a night hotel room if the sales tax is 7%? First, find the amount of sales tax for$99. Find 7% of $99. 7% is also 0.07. Multiply$99 by 0.07.

\begin{align*}99 \times 0.07 = 6.93\end{align*}

The sales tax is 6.93. Next add the sales tax to the cost of the book. \begin{align*}99 + 6.93 = 105.93\end{align*} The total price of the book is105.93.

Example 5

What is the cost of a $42.50 item with a 2% sales tax? First, find the amount of sales tax for$42.50 item. Find 2% of $42.50. 2% is also 0.02. Multiply$42.50 by 0.02.

\begin{align*}42.50 \times 0.02 = 0.85\end{align*}

The sales tax is 0.85. Next, add the sales tax to the cost of the item. \begin{align*}42.50 + 0.85 = 43.35\end{align*} The total price of the book is43.35.

Review

Find the total cost if the sales tax is 4%.

1. Total: $56.75 2. Total:$43.25
3. Total: $65.00 4. Total:$25.50
5. Total: $18.75 6. Total:$59.00
7. Total: $21.50 8. Total:$44.50
9. Total: $125.50 10. Total:$430.00
11. Total: $890.50 12. Total:$998.35
13. Total: $2,356.75 14. Total:$3005.50
15. Total: \$5678.25

To see the Review answers, open this PDF file and look for section 8.19.

Notes/Highlights Having trouble? Report an issue.

Color Highlighted Text Notes

Vocabulary Language: English

TermDefinition
Discount When a product is discounted, the price is reduced. The discount is the difference between the original and reduced prices.
Percent Percent means out of 100. It is a quantity written with a % sign.
Proportion A proportion is an equation that shows two equivalent ratios.
Sales Tax Sales tax is a small percentage of the sales price of a purchase, collected to support government services.