<meta http-equiv="refresh" content="1; url=/nojavascript/"> Parts of Circles & Tangent Lines | CK-12 Foundation
Dismiss
Skip Navigation
You are reading an older version of this FlexBook® textbook: CK-12 Geometry - Second Edition Go to the latest version.

9.1: Parts of Circles & Tangent Lines

Created by: CK-12

Learning Objectives

  • Define circle, center, radius, diameter, chord, tangent, and secant of a circle.
  • Explore the properties of tangent lines and circles.

Review Queue

  1. Find the equation of the line with m = -2 and passes through (4, -5).
  2. Find the equation of the line that passes though (6, 2) and (-3, -1).
  3. Find the equation of the line perpendicular to the line in #2 and passes through (-8, 11).

Know What? The clock to the right is an ancient astronomical clock in Prague. It has a large background circle that tells the local time and the “ancient time” and then the smaller circle rotates around on the orange line to show the current astrological sign. The yellow point is the center of the larger clock. How does the orange line relate to the small and larger circle? How does the hand with the moon on it (black hand with the circle) relate to both circles? Are the circles concentric or tangent?

For more information on this clock, see: http://en.wikipedia.org/wiki/Prague_Astronomical_Clock

Defining Terms

Circle: The set of all points that are the same distance away from a specific point, called the center.

Radius: The distance from the center to the circle.

The center is typically labeled with a capital letter because it is a point. If the center is A, we would call this circle, “circle A,” and labeled \bigodot{A}. Radii (the plural of radius) are line segments. There are infinitely many radii in any circle.

Chord: A line segment whose endpoints are on a circle.

Diameter: A chord that passes through the center of the circle.

Secant: A line that intersects a circle in two points.

Tangent: A line that intersects a circle in exactly one point.

Point of Tangency: The point where the tangent line touches the circle.

Notice that the tangent ray \overrightarrow{TP} and tangent segment \overline{TP} are also called tangents. The length of a diameter is two times the length of a radius.

Example 1: Identify the parts of \bigodot{A} that best fit each description.

a) A radius

b) A chord

c) A tangent line

d) The point of tangency

e) A diameter

f) A secant

Solution:

a) \overline{HA} or \overline{AF}

b) \overline{CD}, \overline{HF}, or \overline{DG}

c) \overleftrightarrow{BJ}

d) Point H

e) \overline{HF}

f) \overleftrightarrow{BD}

Coplanar Circles

Two circles can intersect in two points, one point, or no points. If two circles intersect in one point, they are called tangent circles.

Congruent Circles: Two circles with the same radius, but different centers.

Concentric Circles: When two circles have the same center, but different radii.

If two circles have different radii, they are similar. All circles are similar.

Example 2: Determine if any of the following circles are congruent.

Solution: From each center, count the units to the circle. It is easiest to count vertically or horizontally. Doing this, we have:

\text{Radius of} \ \bigodot A = 3 \ units\!\\\text{Radius of} \ \bigodot B = 4 \ units\!\\\text{Radius of} \ \bigodot C = 3 \ units

From these measurements, we see that \bigodot A \cong \bigodot C.

Notice that two circles are congruent, just like two triangles or quadrilaterals. Only the lengths of the radii are equal.

Tangent Lines

We just learned that two circles can be tangent to each other. Two triangles can be tangent in two different ways, either internally tangent or externally tangent.

If the circles are not tangent, they can share a tangent line, called a common tangent. Common tangents can be internally tangent and externally tangent too.

Notice that the common internal tangent passes through the space between the two circles. Common external tangents stay on the top or bottom of both circles.

Tangents and Radii

The tangent line and the radius drawn to the point of tangency have a unique relationship. Let’s investigate it here.

Investigation 9-1: Tangent Line and Radius Property

Tools needed: compass, ruler, pencil, paper, protractor

  1. Using your compass, draw a circle. Locate the center and draw a radius. Label the radius \overline{AB}, with A as the center.
  2. Draw a tangent line, \overleftrightarrow{BC}, where B is the point of tangency. To draw a tangent line, take your ruler and line it up with point B. Make sure that B is the only point on the circle that the line passes through.
  3. Using your protractor, find m \angle ABC.

Tangent to a Circle Theorem: A line is tangent to a circle if and only if the line is perpendicular to the radius drawn to the point of tangency.

To prove this theorem, the easiest way to do so is indirectly (proof by contradiction). Also, notice that this theorem uses the words “if and only if,” making it a biconditional statement. Therefore, the converse of this theorem is also true.

Example 3: In \bigodot A, \overline{CB} is tangent at point B. Find AC. Reduce any radicals.

Solution: Because \overline{CB} is tangent, \overline{AB} \bot \overline{CB}, making \triangle ABC a right triangle. We can use the Pythagorean Theorem to find AC.

5^2+8^2 &= AC^2\\25+64 &= AC^2\\89 &= AC^2\\AC &= \sqrt{89}

Example 4: Find DC, in \bigodot A. Round your answer to the nearest hundredth.

Solution:

DC &= AC - AD\\DC &= \sqrt{89}-5 \approx 4.43

Example 5: Determine if the triangle below is a right triangle. Explain why or why not.

Solution: To determine if the triangle is a right triangle, use the Pythagorean Theorem. 4 \sqrt{10} is the longest length, so we will set it equal to c in the formula.

8^2+10^2 & \ ? \ \left( 4 \sqrt{10} \right)^2\\64+100 &\neq 160

\triangle ABC is not a right triangle. And, from the converse of the Tangent to a Circle Theorem, \overline{CB} is not tangent to \bigodot A.

Example 6: Find the distance between the centers of the two circles. Reduce all radicals.

Solution: The distance between the two circles is AB. They are not tangent, however, \overline{AD} \bot \overline{DC} and \overline{DC} \bot \overline{CB}. Let’s add \overline{BE}, such that EDCB is a rectangle. Then, use the Pythagorean Theorem to find AB.

5^2+55^2 &= AC^2\\25+3025 &= AC^2\\3050 &= AC^2\\AC &= \sqrt{3050}=5\sqrt{122}

Tangent Segments

Let’s look at two tangent segments, drawn from the same external point. If we were to measure these two segments, we would find that they are equal.

Theorem 10-2: If two tangent segments are drawn from the same external point, then the segments are equal.

The proof of Theorem 10-2 is in the review exercises.

Example 7: Find the perimeter of \triangle ABC.

Solution: AE = AD, EB = BF, and CF = CD. Therefore, the perimeter of \triangle ABC=6+6+4+4+7+7=34.

We say that \bigodot G is inscribed in \triangle ABC. A circle is inscribed in a polygon, if every side of the polygon is tangent to the circle.

Example 8: If D and A are the centers and AE is tangent to both circles, find DC.

Solution: Because AE is tangent to both circles, it is perpendicular to both radii and \triangle ABC and \triangle DBE are similar. To find DB, use the Pythagorean Theorem.

10^2+24^2 &= DB^2\\100+576 &= 676\\DB &= \sqrt{676}=26

To find BC, use similar triangles.

\frac{5}{10}=\frac{BC}{26} & \longrightarrow BC=13\\DC=AB+BC &= 26+13=39

Example 9: Algebra Connection Find the value of x.

Solution: Because \overline{AB} \bot \overline{AD} and \overline{DC} \bot \overline{CB}, \overline{AB} and \overline{CB} are tangent to the circle and also congruent. Set AB = CB and solve for x.

4x-9 &= 15\\4x &= 24\\x &= 6

Know What? Revisited Refer to the photograph in the “Know What?” section at the beginning of this chapter. The orange line (which is normally black, but outlined for the purpose of this exercise) is a diameter of the smaller circle. Since this line passes through the center of the larger circle (yellow point, also outlined), it is part of one of its diameters. The “moon” hand is a diameter of the larger circle, but a secant of the smaller circle. The circles are not concentric because they do not have the same center and are not tangent because the sides of the circles do not touch.

Review Questions

Determine which term best describes each of the following parts of \bigodot P.

  1. \overline{KG}
  2. \overleftrightarrow{FH}
  3. \overline{KH}
  4. E
  5. \overleftrightarrow{BK}
  6. \overleftrightarrow{CF}
  7. A
  8. \overline{JG}
  9. What is the longest chord in any circle?

Copy each pair of circles. Draw in all common tangents.

Coordinate Geometry Use the graph below to answer the following questions.

  1. Find the radius of each circle.
  2. Are any circles congruent? How do you know?
  3. Find all the common tangents for \bigodot B and \bigodot C.
  4. \bigodot C and \bigodot E are externally tangent. What is CE?
  5. Find the equation of \overline{CE}.

Determine whether the given segment is tangent to \bigodot K.

Algebra Connection Find the value of the indicated length(s) in \bigodot C. A and B are points of tangency. Simplify all radicals.

  1. A and B are points of tangency for \bigodot C and \bigodot D, respectively.
    1. Is \triangle AEC \sim \triangle BED? Why?
    2. Find BC.
    3. Find AD.
    4. Using the trigonometric ratios, find m \angle C. Round to the nearest tenth of a degree.
  2. Fill in the blanks in the proof of Theorem 10-2. Given: \overline{AB} and \overline{CB} with points of tangency at A and C. \overline{AD} and \overline{DC} are radii. Prove: \overline{AB} \cong \overline{CB}
Statement Reason
1.
2. \overline{AD} \cong \overline{DC}
3. \overline{DA} \bot \overline{AB} and \overline{DC} \bot \overline{CB}
4. Definition of perpendicular lines
5. Connecting two existing points
6. \triangle ADB and \triangle DCB are right triangles
7. \overline{DB} \cong \overline{DB}
8. \triangle ABD \cong \triangle CBD
9. \overline{AB} \cong \overline{CB}
  1. From the above proof, we can also conclude (fill in the blanks):
    1. ABCD is a _____________ (type of quadrilateral).
    2. The line that connects the ___________ and the external point B _________ \angle ADC and \angle ABC.
  2. Points A, B, C, and D are all points of tangency for the three tangent circles. Explain why \overline{AT} \cong \overline{BT} \cong \overline{CT} \cong \overline{DT}.
  3. Circles tangent at T are centered at M and N. \overline{ST} is tangent to both circles at T. Find the radius of the smaller circle if \overline{SN} \bot \overline{SM}, SM=22, TN=25 and m \angle SNT=40^\circ.
  4. Four circles are arranged inside an equilateral triangle as shown. If the triangle has sides equal to 16 cm, what is the radius of the bigger circle? What are the radii of the smaller circles?
  5. Circles centered at A and B are tangent at W. Explain why A, B and W are collinear. \overline{TU} is a common external tangent to the two circles. \overline{VW} is tangent to both circles. Justify the fact that \overline{TV} \cong \overline{VU} \cong \overline{VW}.

Review Queue Answers

  1. y = -2x+3
  2. y = \frac{1}{3} x
  3. y = -3x - 13

Image Attributions

Description

Categories:

Grades:

Date Created:

Feb 23, 2012

Last Modified:

Jul 17, 2014
Files can only be attached to the latest version of None

Reviews

Please wait...
Please wait...
Image Detail
Sizes: Medium | Original
 
CK.MAT.ENG.SE.2.Geometry.9.1

Original text